Veelgestelde vragen
- Kan het zijn dat mijn app kleine fouten vertoont? In bepaalde straten waarin ik plogde werden stukjes niet opgenomen (ze zijn niet groen geworden) of ...er is een stukje straat waarin ik niet plogde juist wel groen geworden.
Deze nieuwe app wordt continu verbeterd en deze kleine foutjes zullen wellicht binnen enkele weken/maanden niet meer voorkomen. Het heeft te maken met het feit dat de straten in units zijn onderverdeeld en als men een bepaald % van de straatunit bewandelt, kleurt ook de rest groen (teveel groen). Omgekeerd kan ook, als men te weinig % van de afstand van de straat-unit liep dan blijft deze rood. Als gebruiker zie je die virtuele units uiteraard niet, dus is het perfect mogelijk dat er kleine foutjes in uw geplogde weg voorkomen. Om foutjes te minimaliseren dient u uw locatie instellingen voor deze app op “altijd” en niet op “bij gebruik van de app” in te stellen.
- De app vraagt me om mijn locatie door te geven in mijn instellingen. Welke keuze dien ik te maken?
De app werkt optimaal als je de ‘toegang tot locatie’ voor de app op “altijd” zet en niet op “bij gebruik van de app”.
- De app vraagt me tijdens mijn plog-sessie regelmatig of ik nog aan het ploggen ben, moet ik daarop reageren?
Neen, deze vraag is bij wijze van veiligheid ingebouwd om er zeker van te zijn dat u na uw plog-sessie op ‘STOP met ploggen’ drukt.
- Na mijn plog-sessie druk ik op ‘STOP met ploggen’ nadien krijg ik nog 3 korte vragen, is dit nodig dat ik die invul?
Ja, voor een goede registratie van uw sessie geeft u best antwoord op hoeveel kg/zakken u vulde, hoe vuil u de afgelegde weg inschatte op een schaal van 1 tot 10 en met hoeveel man u heeft geplogd. Op deze manier kan er ingeschat worden welke straten en pleinen gevoeliger zijn voor zwerfvuil.
- Werkt de app WePlog nog als ik met mijn smartphone ook muziek wens te beluisteren tijdens mijn plog-sessie?
Ja, WePlog werkt perfect terwijl u muziek beluistert.
- Ik word vaak aangesproken door mensen die enthousiast zijn als ze me zien ploggen. Hoe kan ik ze op de beste manier informatie geven?
Neem vooral rustig uw tijd om uitleg te geven aan andere kandidaten. Mensen aanzetten tot ploggen kan een groot effect hebben op de properheid van Mechelen. Tips en materiaal die u hierbij helpen vindt u op de pagina: ‘Zet Ploggen in de kijker’
- Wat is het doel van deze groep?
Op korte termijn is de ambitie om onze omgeving nog properder te maken. Vele stadsdiensten geraken niet regelmatig genoeg in alle straten en al zeker niet in alle bossen/paden. Hierdoor zien vele straten en pleinen er belabberd uit vind ik. Daarom wil ik er met dit initiatief er samen met u iets aan doen. Als deze groep voldoende groot is en we kunnen aantonen dat we consistent zijn in ons werk, kunnen we Stad Mechelen meer betrekken. We kunnen dan vb vragen dat de milieudiensten van Stad Mechelen en de teams die repressief werken als 1 team op 1 platform willen werken, met uiteraard nog steeds het respect voor ieders privacy.
- Ik vind het idee super leuk, wat kan ik buiten ploggen nog meer doen voor deze groep?
Zie tips op de pagina ‘Zet ploggen in de kijker’
- Waarom dien ik 1-malig een vrijwilligersovereenkomst te tekenen met Stad Mechelen voor onbepaalde tijd voor ik start met mijn eerste plog-sessie?
Door het tekenen van deze overeenkomst bent u als Mechelaar verzekerd tijdens uw vrijwilligerswerk, dat is dus zuiver in uw voordeel. Stad Mechelen wenst een goede connectie te hebben tussen de diensten bestelling van de vuilniszakken, vuilgrijper en stickers en de dienst aflevering. Het is om deze reden dat u enerzijds een vrijwilligersovereenkomst tekent met de ene dienst en vervolgens uw materiaal gaat afhalen bij de andere dienst.
- In de korte vrijwilligersovereenkomst staat er een paragraafje over geheimhouding. Wat houdt deze in mbt ploggen?
Voor ploggen is deze geheimhouding niet echt van toepassing. Er bestaat slechts 1 vrijwilligers overeenkomst-formulier voor alle Mechelse vrijwilligers. Deze vrijwilligersovereenkomst die voor ploggers geldt, geldt ook voor Mechelaars die in bedrijven/ziekenhuizen/rusthuizen/sportclubs werken. Die laatsten komen in contact persoonsgegevens en/of bedrijfsgeheim, wat dus niet van toepassing is voor het ploggen. Deze informatie heb ik nagekeken adv een publicatie van de faculteit rechten van de KULeuven.
- Hoeveel vuilniszakken krijg ik?
Iedereen krijgt een starters pakket per persoon: 1 hesje, 1 vuilgrijper, 8 vuilniszakken, 8 stickers die u op uw volle vuilniszakken dient te kleven. U kan GRATIS stickers en vuilniszakken bijhalen bij de afhaaldienst ‘De Waterduivel’ (achter de Nekkerhal) Plattebeekstraat 3 2800 Mechelen. Open Ma-Vr: 7u-9u en 11u30-13u en 15u-16u
- Moet ik sorteren?
Neen, u hoeft niet te sorteren.
- Waar mag ik een volle vuilniszak achterlaten?
U laat een vuilniszak best achter op een plaats die gemakkelijk toegankelijk is voor een camionette van stad Mechelen. Het beste is natuurlijk dat u deze op een hoek van 2 straten plaatst onder het naambord van de straat en er een foto van neemt. U doet ook best een melding zodat de stadsdiensten op de hoogte zijn en deze zak gemakkelijk kunnen komen ophalen.
- Hoe doe ik een melding bij het achterlaten van mijn volle vuilniszak, zodat de stadsdiensten deze kan komen ophalen?
Er zijn 3 manieren om een melding te doen. De snelste en eenvoudigste manier is om de app WePlog te gebruiken. Tijdens het ploggen ziet u op het scherm links in het midden een groen ‘plus +’ teken. U kan vervolgens via deze link een foto maken en en een kort bericht nalaten. U zal ook zien dat er momenteel een oranje kader verschijnt wanneer u in het scherm bent dat bestemd is voor meldingen, maar die tekst mag u negeren want de meldingen verlopen prima via de app. De 2e manier is om een foto te maken en vervolgens te surfen naar de website www.mechelen.be/meldingen. Het duurt wat langer dan de app om een melding te doen omdat men allerlei gegevens dient in te tikken, maar systeem werkt prima want je krijgt een feedback mail voor goede ontvangst. Je krijgt bovendien ook een email als uw melding is afgehandeld. Een derde mogelijkheid is om naar het nummer 0800 20800 te bellen. Men vraagt wel om de plaats zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven. (bv. Liersesteenweg thv huisnummer 50).
- Is er controle op de inhoud van de vuilzakken?
Ja. De Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA’s) controleren de inhoud. Ik heb het zelf ondervonden toen ik een vuilniszak met zwerfvuil na het ploggen op mijn stoep had geplaatst en een melding deed. Het is uiteraard NIET de bedoeling dat huisvuil via deze weg opgehaald wordt. Contacteer Plogging Mechelen gerust voor hulp of andere vragen. Veel plezier en veel succes!